Udskriv

Almene Leksika

Det bedste sted at skaffe sig hurtigt svar på et spørgsmål er et leksikon (flertal: leksika). Det er også et godt sted at begynde en søgning på internettet eller en litteratursøgning på 'bibliotek.dk', fordi man tit finder lige det ord ekstra, der kan afgrænse en søgning virkelig effektivt.

Leksika er opslagsværker, hvor oplysningerne er arrangeret alfabetisk efter et stikord, dvs. et ord, man normalt kommer i tanke om, når man skal vide noget om dette bestemte emne. På denne side præsenteres nogle af de generelle leksika, vi har på Ribe Katedralskole, ganske kort. Men der findes også specialiserede leksika - leksika der kun dækker bestemte fagområder.

Leksika er ikke til hjemlån. Men du kan jo tage en fotokopi af det, du har brug for.

Der findes leksika på internettet også - også gode, f. eks. Wikipedia. Wikipedia er et leksikon, der er skrevet af brugerne selv - det vil sige, som regel af amatører. Bare man ved det og passer på ikke kun at bruge Wikipedia, er det ikke et dårligt leksikon. Men pas på! Der er også mange opslagsværker, der ikke er til at stole på derude. Alene det, at trykte leksika har kostet mange penge, er en garanti for deres kvalitet - internetleksika koster ikke meget at lave ...

Bemærk, at der er stor forskel på, hvor store de enkelte leksika er. Brug små leksika, når du skal have et hurtigt svar, og store, når du skal have udførlig oplysning. Og husk, at der også findes specialiserede leksika. Skal du vide noget inden for et bestemt fagområde, kan det være dér, du finder, hvad du skal bruge.


Danske leksika

Den store danske encyklopædi i 20 bind er et meget nyt leksikon, udkommet 1994 - 2001. Det er så opdateret, som det kan være. Desuden er det dansk, og forfatterne er de mest professionelle, man kunne få fat på i Danmark. Men ordet 'stor' til trods er det kun et mellemstort leksikon.

denstoredanske

Se artiklen 'Abraham' 

storedanskeabraham 
Salmonsens konversationsleksikon fra 1915 - 1928 er større og kan ofte være værd at bruge, hvis man ikke lige slår noget op, der ikke fandtes dengang eller ændrer sig meget med tiden - som f. eks. befolkningstal osv.

salmonsen

Se artiklen 'Abraham' side 1

salmabraham1

Se artiklen 'Abraham' side 2

salmabraham2
 
Gyldendals leksikon i ti bind fra 1970'erne er et mere almindeligt leksikon - beregnet til at give hurtige svar på de forskellige spørgsmål, man kunne stille. Til større ting måtte man gå til f. eks. Salmonsen.

gyldendal

Artiklen 'Abraham' 

gyldenabraham

Leksika på andre sprog


Den store Encyclopedia Britannica på engelsk er en legende - det er en virkelig guldgrube af viden.

Værket er delt i to: en macropedia, der i lange oversigtsartikler forklarer de store sammenhænge, som stikordet indgår i, og en micropedia, der giver hurtigere, mere kontante svar på læserens spørgsmål.

brittanica

Artiklen 'Abraham' i micropedia

EBmicroabraham

Artiklen 'Abraham' i macropedia side 1

EBmacroabraham1

Artiklen 'Abraham' i macropedia side 2

EBmacroabraham2

Artiklen 'Abraham' i macropedia side 3

EBmacroabraham3

Derudover har skolen en række andre almene leksika - 'Everyman's' er et mindre engelsksproget leksikon ('Abraham, side 1, Abraham side 2'); på tysk er der 'Den store Brockhaus' ('Abraham') og på fransk 'Larousse' ('Abraham side 1, Abraham side 2'). Men skolen har også dét store franske leksikon, der for evigt forandrede leksikon-genrens karakter: 


Den store franske encyklopædi var en af de største bedrifter, oplysningstiden i Frankrig præsterede. Hovedmanden var Diderot